Sydämellisesti tervetuloa Outokumpuun!

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Tervetuloa Outokumpuun, kolmen maakunnan rajakaupunkiin! Naapurikunta Liperi ja Polvijärvi kuuluvat Outokummun ohella Pohjois-Karjalan maakuntaan, mutta Kaavi ja Tuusniemi sen sijaan Pohjois-Savoon ja Heinävesi Etelä-Savoon. Outokumpu on siis pieni, energinen ja sympaattinen kaupunki Savon ja Karjalan rajamailla. Vanhempi väki saattaa vielä hämärästi muistaa Outokummun edellisen nimen Kuusjärven, joka tosin muuttui Outokummun kauppalaksi jo vuonna 1968. Kaupunki Outokummusta tuli vuonna 1977. Voimakkaimmin paikkakunnan olemukseen on vaikuttanut kaivostoiminta, josta myös kaupungin nimi on tullut. Kaivoksen kumpu sai antaa nimensä tälle vireälle kaivoskaupungille. Kaivostoiminta Outokummussa päättyi jo vuonna 1989, ja nykyisin muu teollisuus on paikkakunnan suurin työllistäjä. Teollisten työpaikkojen määrä on lähes 1000, joka selittyy osin kaivoksen lakkauttamisen yhteydessä tehdyillä toimenpiteillä. Nykyisin alueen merkittävin työpaikkakeskittymä on teollisuuskylä, jonka alueella sijaitsee peräti 700 teollista työpaikkaa. Teollisuuden lisäksi Outokummusta löytyy kaunista luontoa sekä tietysti paikkakunnan kaivoshistoriaan liittyvää nähtävää ja koettavaa. Sivustollamme voit lukea monipuolisesti tietoa Outokummusta ja tutustua myös muihin Suomen parhaisiin vierailukohteisiin. Outokumpu on todellakin vierailemisen arvoinen paikka, ja sinä olet sydämellisesti tervetullut Outokumpuun!

Nähtävää ja koettavaa Outokummussa

Johtuen Outokummun erittäin pitkästä, jo 1910-luvulla alkaneesta kaivostoiminnasta, on alueella edelleenkin paljon nähtävää vanhaan kaivostoimintaan liittyen. Vanhalle kaivosalueelle on rakennettu monipuolinen elämyskeskus, Vanha Kaivos, josta löytyy koettavaa ja nähtävää koko perheelle. Alueen keskuksessa on Kaivosmuseo, jonka vetonauloja ovat erityisesti museotunnelit ja kivinäyttely. Esillä on myös runsaasti isoja koneita, joten museossa pääsee myös näkemään yhtiön vanhan paloauton, räjähdysajoneuvon ja malminetsinnän maastoajoneuvon. Kaivosmuseossa on lisäksi mielenkiintoinen museotunneli sekä lapsille oma Lasten kaivos. Alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja löytyypä Vanhan kaivoksen alueelta myös oma teatteri. Kaivosnähtävyyksien lisäksi Outokumpu on tunnettu kauniista luonnostaan. Luontomatkailijoille luonteva tutustumiskohde on Outokummun erä- ja luontokeskus, joka tarjoaa oman ilmoituksensa mukaan tekemistä vauvasta vaariin. Yksi erikoisuus kesäaikana on myös luostariristeilyt, joissa voi päästä tutustumaan Valamon ja Lintulan luostareihin Saimaalta käsin. Lisäksi kaivoshistoriasta on vielä pakko mainita upea Keretin kaivostorni, joka on 96 metriä korkea ja oli valmistuessaan Euroopan korkein. Torni on rakennusviraston suojelema ja toimii nykyisin turistinähtävyytenä.

Asuminen ja eläminen Outokummussa

Outokummussa saa todella tuntea asuvansa maaseudun rauhassa. Paikkakunnalla on asukkaita noin 7 000, ja lähimpiin isoihin kaupunkeihin on vain lyhyt ajomatka. Esimerkiksi Joensuuhun tulee matkaa 45 kilometriä ja naapurimaakuntaan Kuopioon noin 100 kilometriä. Alueella on tarjolla paljon tontteja omaa kotia suunnitteleville ja lisäksi myynnissä on jatkuvasti omakotitaloja sekä rivi- ja kerrostalohuoneistoja. Mikäli oman asunnon ostaminen ei kiinnosta, löytyy paikkakunnalta myös hyvä vuokratarjonta. Outokummusta löytyy kaikki tarvittavat palvelut omalta kylältä, kuten kaupat, pankit, apteekit sekä tietenkin kunnan kaikki tarvittavat palvelut aina rakennusvalvonnasta terveydenhuoltoon. Työpaikkojen suhteen kaupungissa on kiinnostavat mahdollisuudet etenkin teollisuuden alalla, mikä onkin Outokummun suurin työllistäjä. Teollisuus työllistää peräti lähes 1 000 ihmistä paikkakunnalla, joten jos alan työt kiinnostavat, Outokumpu saattaa olla kaupunki sinua varten. Outokummussa luonto ja palvelut ovat lähellä, mutta isoihin kaupunkeihinkaan ei ole liian pitkä matka. Ehkä sinunkin kannattaisi tutustua palveluihin, nähtävyyksiin ja Outokummun mahdollisuuksiin jo tänään. Voit aloittaa tutustumisen nettisivuiltamme. Ja muista, olet aina sydämellisesti tervetullut Outokumpuun viihtymään!

About Marcus Mohr