Outokummun erä- ja luontokeskus

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Mikäpä sen ihanampaa kuin viettää aikaa Suomen kauniin luonnon keskellä. Se rentouttaa mieltä ja onpa luonnossa olemisella todettu olevan terveyshyötyjäkin. Lisäksi luonnossa liikkuminen on mahdollisuus viettää mieleenpainuvia hetkiä esimerkiksi oman perheen kanssa. Kannattaa siis ehdottomasti suunnata hienoihin luontomaisemiin, esimerkiksi Outokummun luonnonpuistoon, viralliselta nimeltään Outokummun erä- ja luontokeskukseen. Muita tunnettuja suomalaisia luonnon- ja kansallispuistoja ovat muun muassa Häädetkeitaan luonnonpuisto, Sompion luonnonpuisto, Lemmenjoen kansallispuisto, Urho Kekkosen kansallispuisto sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Erilaisia vaihtoehtoja todellakin riittää, mutta tässä jutussa keskitytään siis Outokummun maisemiin. Outokummun erä- ja luontokeskus sijaitsee vain noin viiden kilometrin päässä Outokummun keskustasta, joten palvelut ovat lähellä. Palveluita on myös alueen lähiympäristössä.

Matkailijat voivat yöpyä esimerkiksi läheisellä Särkiselän leirintäalueella, jossa voi telttailla tai sinne voi tulla vaikka matkailuautolla. Outokummun erä- ja luontokeskus on todellinen koko perheen kohde, sillä se sopii eri ikäisille sekä taitoisille. Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu. Alueelta löytyy muun muassa monia laavuja, kota, keittokatos sekä totta kai upeat puitteet kalastukselle. Virkistyskalastusalueelle on esteetön kulku, ja kalastamaan pääsee suoraan laiturilta. Kalastusalue koostuu viidestä järvestä ja lammesta, joihin on istutettu eri kalalajeja. Pyydykseen voi tarttua niin kirjolohia, taimenia, harjusta, siikaa, lahnaa, nieriää kuin säynettäkin. Isoja haukia on istutettu Iso-Kerkkälampeen ja ylempänä sijaitsevaan Matolampeen puolestaan siikaa, nieriää sekä säynettä. Alueen omistaa Outokummun kaupunki, ja kalojen istutuksista vastaa Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue.

Lasten kalakeidas – toimintaa perheen pienemmille

Lapset on huomioitu alueella hyvin, ja Ravinkaidan loppupäästä sillan takaa löytyy Lasten kalakeidas. Tämä yli hehtaarinen kokoinen onkialue on eristetty verkolla, ja myös liikuntarajoitteiset on otettu hyvin huomioon. Alueella on nimittäin noin 300 metrin matkalla leveitä kulkuväyliä, joilla liikkuminen on vaivatonta myös pyörätuolilla. Alueelta löytyy myös inva-wc. Lasten kalastuskeidas on maksuton kaikille alle 12-vuotiaille sekä liikuntarajoitteisille. Kalastamaan pääsee muun muassa haukia, lohikaloja, särkiä, ahvenia sekä lahnoja. Tämä on upea tapa tutustuttaa perheen pienimmätkin kalastusharrastukseen. Alueelta löytyy myös kota, laavu sekä leikkipaikkoja, joten tekeminen ei lopu lapsilta kesken. Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös levähdys- ja ruokailupaikka Karhunpesä sekä kolme nuotiopaikkaa.

Karhunpesä ja luontopolkuja

Lasten kalakeitaan Karhunpesä sopii suojapaikaksi ja makkaranpaistopaikaksi myös isommallekin seurueelle. Alueella on sallittua onginta, heittokalastus sekä pilkintä, ja huoltajat saavat avustaa kalastamisessa. Syöttitahnan käyttö on sen sijaan kiellettyä. Lasten kalakeitaalla järjestetään myös kalastustapahtumia ja leikkimielisiä kalastuskilpailuja. Outokummun Erä- ja luontokeskuksessa pääsee nauttimaan myös järvien ympärillä ja harjujen päällä kulkevista luontopoluista. Opastettuja luontopolkuja on erimittaisia, joten jokainen löytää varmasti sopivan. Polkujen pituudet ovat kolme, neljä ja seitsemän kilometriä. Pisin näistä, eli Särkiselän luontopolku lähtee Särkiselän leirintäalueen tiehaarasta, Rikkarannantieltä ja sen kävelyaika on noin kolme tuntia. Vaikeustasoltaan se on keskivaikea. Tämä rengasreitti on hienossa harju- ja järvimaisemassa, ja käyntikohteita on sekä lapsiperheille että liikuntaesteisille.

Särkiselän luontopolku ja leirintäalue

Särkiselän luontopolkua pitää yllä Outokummun kaupunki. Se on metsäautotietä ja polkua, joka on osin hyvin kivistäkin. Reittiin sisältyy niin pikkusiltoja ja portaita kuin nousuja ja laskujakin. Jos tämä kuulostaa liian haasteelliselta, myös muitakin opastettuja luontopolkuja on tarjolla. Särkiselän leirintäalue on ihanteellinen paikka matkailijoille. Se on rauhallinen ja luonnonkaunis, ja majoittumaan pääsee myös pienissä tunnelmallisissa hirsimökeissä. Yöpyjät pääsevät nauttimaan kahdesta matalasta hiekkarannasta, lentopallokentästä sekä hyppytornista. Outokummusta löytyy myös useita muita majoituspalveluyrityksiä, joista löytyy yöpymisvaihtoehtoja jokaiseen makuun. Outokummun erä- ja luontokeskuksessa pääset siis nauttimaan niin kauniista luonnosta kuin erilaisista aktiviteeteistakin. Kannattaa tutustua alueeseen. Suuntaa siis sinäkin Outokumpuun ja sen erä- ja luontokeskukseen!

About Marcus Mohr