Outokummun vanha kaivos

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Outokummun Vanha Kaivos sijaitsee nimensä mukaisesti Outokummun kaupungissa itäisessä Suomessa. Vanha Kaivos on yli 100 vuotta vanhan, Suomen merkittävimpänäkin pidettävän kuparikaivoksen yhteydessä, hyödyntäen kaivoksen tunneleita sekä ympäristöä. Kaivos oli aktiivisessa toiminnassa vuosien 1910-1989 välisenä aikana. Tänä päivänä Vanha Kaivos tarjoaa koko perheelle runsaasti erilaisia aktiviteetteja sekä historiallista nähtävää. Vierailijoilla on mahdollisuus päästä myös itse kaivostunneliin aina 50-metrin syvyyteen, minkä lisäksi alueelta löytyy ravintoloita sekä frisbeegolfrata. Vanhan Kaivoksen yhteydessä sijaitsee lisäksi hyvin monipuolinen kaivosaiheinen teemapuisto Lasten Kaivos, jossa riittää runsaasti tekemistä ja koettavaa perheen nuoremmille kävijöille. Lasten Kaivos on jaettu kahtia sisä- ja ulkotilaan, joten sateinenkaan sääkään ei hidasta menoa!

Outokummun Vanhan Kaivoksen alueella sijaitsee kaksi hyvin erilaisilla teemoilla toimivaa ravintolaa. Näistä erikoisin lienee kymmenen metrin syvyydessä maan alla sijaitseva ravintola Karbidi. Ravintolaan ei luonnollisestikaan pääse yhtään auringonvaloa, vaan Krabidissa ilmapiiriä ovatkin luomassa kauniisti loimuava avotulisija sekä upeat valot, jotka luovat ainutlaatuisen tunnelman koko perheen yhteiseen ajanviettoon. Ravintolatoiminta maan alla aloitettiin jo vuonna 1985, ja remontin myötä Krabidi sai aivan uuden, modernin keittiön sekä vuolukivisen tulisijan leivinuuneineen vuonna 2009. Kaivosalueen juurella, vanhassa korjauspajassa toimii puolestaan Ravintola Vanha Kaivos, jonka idylliset tilat sekä maukas ruoka takaavat miellyttävän ravintolaelämyksen. Mikäli suunnittelee pidempää vierailua alueelle, löytyy Outokummusta, Vanhan Kaivoksen läheisyydestä, monipuolisia majoitusmahdollisuuksia hotellihuoneesta lomamökkeihin, leirintäalueeseen sekä pienempiin tupiin.

Tutustu kaivoksen mielenkiintoiseen historiaan kaivosmuseossa

Outokummun kaivoksen kaivosmuseon ylläpitämisestä ja kehittämisestä vastaa vuonna 1982 Outokumpu Oy:n sekä Outokummun kaupungin toimesta perustettu Outokummun kaivosmuseon säätiö s.r. 1960-luvun alkupuolelta alkaen Vanhalla Kaivoksella alettiin kehittämään kaivosnäyttelyä, joka oli näytillä Vanhan kummun murskaamossa. Kaivosmiesten pukeutumis- ja peseytymistiloiksi alun perin rakennettuun kaivostupaan avattiin varsinainen kaivosmuseo elokuussa 1982. Kolme vuotta myöhemmin kaivokseen louhittiin oma museotunneli, jossa esiteltiin kaivostyötä. Tunnelissa pääsee tutustumaan kaivostyöhön liittyviin esineisiin sekä kaivostoimintaan liittyviin valokuvasuurennuksiin. Museotunnelia peruskorjattiin vuonna 2009. Samasta vuodesta lähtien Kaivosmuseossa on ollut kaksi vakinaista työntekijää; amanuenssi sekä museonjohtaja. Kaivosmuseo juhlistaa toimintavuosiaan joka viides vuosi. Kuluneiden vuosien varrella kaivosmuseon yhteydessä on järjestetty useita vaihtuvia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia.

Alkuperäinen kaivostorni sekä murskaamo

Vanhan Kaivoksen alueella sijaitsee vierailijoille avoin, huipulta hulppeat näköalat paljastava kaivostorni. Ennen kaivostornin huipulle pääsyä on kuitenkin kivuttava ensin 40 metriä mäkeä ylös ja sen jälkeen noustava vielä 228 rappusta. Kiipeäminen on kuitenkin kaiken vaivan arvoista, sillä 74 metriä vedenpinnan yläpuolelle nousevasta tornista avautuvat jokaiseen ilmansuuntaan upeat näkymät. Tornista pääsee katselemaan muun muassa Outokummun maisemia sekä kirkasta luontoa. Ylhäältä on kirkkaalla säällä mahdollista jopa nähdä Pohjois-Karjalan keskussairaala, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Vanhasta Kaivoksesta. Kaivostornin välittömässä yhteydessä sijaitsee lisäksi kaivoksen vanhan murskaamon tilat, joihin vierailijat niin ikään pääsevät tutustumaan. Suurta murskainta käytettiin kaivoksesta louhitun malmin murskaamiseen kaivostoiminnan ollessa vielä aktiivista.

Vanhan Kaivoksen läheisyydestä löytyy monia muita vierailemisen arvoisia kohteita

Outokummun Vanhan Kaivoksen läheisyydessä sijaitsee useita muita kokoperheelle soveltuvia vierailemisen arvoisia kohteita. Aivan kaivosalueen kupeessa sijaitsevalla frisbeegolfradalla pääsee tutustumaan vanhan kaivosalueen ympäristöön erilaisesta näkökulmasta. Noin kaksi kilometriä pitkälle radalle mahtuu täydet 18 väylää, eikä omia kiekkojakaan tarvita, sillä ne on mahdollista vuokrata Vanhalta Kaivokselta. Viiden kilometrin päässä Vanhalta Kaivokselta puolestaan sijaitsee Outokummun Erä- ja luontokeskus, joka on niin ikään koko perheelle sopiva vierailukohde. Alueelta löytyy muun muassa melontareitti, luontopolkuja sekä lasten kalakeidas. Vielä lähempää Outokummun keskustaa vain vajaan kahden kilometrin päässä on Outokummun golfseuran Keretti Golf. Kenttä sijaitsee entisessä kaivosmiljöössä, jonka yhteydestä löytyy Euroopan korkein, aina 96 metrin korkeuteen kohoava Keretin kaivostorni.

About Marcus Mohr