Suomen parhaat vierailukohteet

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Suomi on maa, jossa on nähtävää matkailijalle jokaisena vuodenaikana. Mielenkiintoisia kohteita riittää niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolellakin. Suomi muuttaa kasvojaan vuodenaikojen mukaan, joten matkat eri vuodenaikoina ovat kaikki omanlaisiaan elämyksiä. Kesällä voi esimerkiksi suunnata Naantaliin, joka on historiallinen kaupunki. Sieltä löytyy satama, kylpylä sekä teemapuistoja, kuten lapsille suunnattu Muumimaailma, joka sijaitsee Kailon saarella. Unohtaa ei sovi myöskään sitä, että Naantalissa on presidentin kesäasuntona tunnettu Kultaranta, jonka puutarhoihin on mahdollista päästä tutustumaan. Oulun lähellä sijaitseva Hailuoto on myös otollinen kohde kesämatkalle, sillä siellä on Marjaniemen pitkä hiekkaranta. Sen lisäksi siellä voi käydä ihastelemassa valkoista majakkaa tai punaisia kalastajamökkejä kesäisen auringon paistaessa.

Vaeltamisesta kiinnostuneiden kohde on ehdottomasti Karhunkierros, joka on maamme suosituin vaellusreitti. Reittiä kulkiessa pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä Koillismaan luontoon. Vaellusreitin pituus on 80 kilometriä, ja sen varrelle osuvat Oulangan kansallispuiston komeimmat osat. Mikäli 80 kilometriä tuntuu liian pitkälle vaellusmatkalle, on mahdollista vaeltaa myös lyhempi reitti. Pieni Karhunkierros on vain 12 kilometriä pitkä. Itäisen Suomen Kolin kansallispuiston jylhistä maisemista on puhuttu Suomen kansallismaisemana. Alue sijaitsee Joensuun pohjoispuolella, ja sieltä avautuvat komeat näkymät Pieliselle. Luonnonpuistosta löytyy 80 kilometrin edestä merkittyjä reittejä, ja suosituista kohteista voidaan mainita vaikkapa Paha-Koli ja Ukko-Koli. Luonnossa kiertelyn jälkeen on mahdollista nauttia alueen kylpyläpalveluista, joita löytyy kahdesta Kolin alueella olevasta kylpylähotellista.

Helsinki

Helsinki on Suomen pääkaupunki ja tarjoaa paljon nähtävää matkailijoille. Yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä on Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin tuomiokirkko, joka on rakennettu vuonna 1852. Kirkko sijaitsee Senaatintorin pohjoislaidassa ja toimii valtiollisten ja akateemisten jumalanpalveluksien näyttämönä. Merelle näkyvästä kirkosta on tullut Helsingin symboli, ja se on osa kaupungin empirekeskustaa. Ison kirkon katolla ovat kahdentoista apostolin veistokset, ja kirkon kryptassa järjestetään näyttelyitä ja konsertteja. Toinen näkemisen arvoinen kohde Helsingissä on Suomenlinnan merilinnoitus, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde. Kyseessä on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, ja historiansa aikana linnoitus on ollut osana niin Ruotsin, Venäjän kuin Suomenkin puolustusta. Merilinnoitus sijaitsee Helsingin ulkopuolella, ja sinne pääsee lautalla ympäri vuoden sekä myös vesibussilla kesäisin.

Lappi

Mikäli haluaa viettää aikaa kaupunkien ulkopuolella, on Lappi loistava kohde. Lapissa voi vierailla niin talvella kuin kesälläkin. Talvella turistia kutsuvat pohjoisen laskettelukeskukset ja Joulupukin pajakylä, joka sijaitsee napapiirillä Rovaniemellä, kesällä taas keskiyön aurinko. Enotekijöllä turisti kohtaa suurtunturit, kuten Saanan ja Mallan, jotka ovat osa Suomen kansallismaisemaa. Enontekijöllä ovat myös maamme ainoat yli tuhanteen metriin nousevat tunturit, joista kuuluisimmat ovat Halti ja Saana. Tornionlaaksossa virtaa vapaana komea Tornionjoki ja lähellä sijaitseva Ruotsi raja mahdollistaa nopean vierailun myös länsinaapurimme puolelle. Tornionlaakso ja etenkin Aavasaksan vaara oli aikoinaan elämysmatkojen kohteena, ja juhannusvieraiksi on odoteltu mm. Ruotsin kuningasta ja Venäjään tsaariakin. Laskettelusta innostuneiden kannattaa suunnata vaikkapa Ylläksen tai Levin laskettelukeskuksiin.

Turku

Turku on Suomen entinen pääkaupunki, ja siellä sijaitsee mahdollisesti maamme tunnetuin linna, Turun linna. Kyseinen linna perustettiin 1200-luvulla, ja 1500-luvulla siellä tehtiin mittava rakennusprojekti. Nykyään linnassa sijaitsee museo, jonka lisäksi näyttelyt, sisustetut tyylihuoneet sekä erilaiset tapahtumat esittelevät linnan historiaa. Kaupungissa sijaitsee myös Turun tuomiokirkko, jonka historia ulottuu 700 vuoden taakse. Kirkkoa pidetään arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä maassamme, ja sen rakennustyö oli pitkä ja eteni vähitellen aina 1800-luvun alkupuolelle asti. Yksi Turun nähtävyyksistä on Luostarinmäen käsityöläismuseo. Luostarinmäki on ainut yhtenäinen puutaloalue, joka selvisi vuonna 1827 tapahtuneesta Turun palosta. Turun kaupunki lunasti lopulta rakennukset palon jälkeen, ja käsityöläismuseo avattiin vuonna 1940. Alueella on 14 pihaa ja rakennuksia, joihin on sisustettu noin 80 museointeriööriä.

About Marcus Mohr