Outokumpu-yritykset

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Outokumpu sijaitsee Pohjois-Karjalassa ja se on yksi Suomen teollistuneimmista kunnista. Vuoden 2016 lopussa Outokummussa oli yhteensä 934 teollista työpaikkaa, mikä on todella iso määrä Outokummun kokoiselle, noin 7000 asukkaan kaupungille. Teollisten työpaikkojen suuri määrä selittyy kaupungissa 1970- ja 80-luvuilla tapahtuneilla elinkeinorakenteen muutoksilla. Vuonna 1989 lakkautetun Outokummun kaivoksen tilalle kehitettiin teollisuuskylä, jossa nykyään sijaitsee jopa 700 teollista työpaikkaa. Tällä alueella myös toimii suurin osa kaupungin merkittävimmistä työnantajista.

Outokummun suurimmat työnantajat

Outokummun merkittävimpiin työnantajiin lukeutuu esimerkiksi Outotec Turula Oy, jonka toimiala liittyy erilaisten rakennuskoneiden valmistukseen. Kaupungista löytyvät myös elintarviketeollisuudessa toimiva HK Scan Finland Oy ja Piippo Oyj, joka valmistaa vaijereita sekä verkkoja. Outokummun Metalli Oy sen sijaan vastaa monenlaisista metallirakenteista ja niiden osien valmistuksesta. Okun Hammaspyörä Oy on myös merkittävä työantaja, joka valmistaa hammaspyöriä ja laakereita. Tilastokeskuksen mukaan Outokummussa oli vuonna 2014 yhteensä 2500 työpaikkaa.

Outokummun muun merkittävät alat

Teollisten toimialojen lisäksi Outokummun merkittäviin työllistäjiin kuuluvat erilaiset palvelualat. Yksi suurimmista työnantajista on esimerkiksi Leppäsen Leipomo Oy, jonka palveluksessa on noin 20 työntekijää. Yritys valmistaa leipätuotteita ja runsaan valikoiman leivonnaisia. Tämän lisäksi kaupungissa on paljon elintarvike- ja vähittäiskauppoja, kuten S-market, K-market ja Tokmanni. Matkailualan puolella löytyy runsaasti majoitusyrityksiä, esimerkiksi hotelli Malmikumpu, Kyykerin kartano ja Malmin majatalo. Kaupungissa on myös ravintoloita pizzeria La Milanosta ravintola Vanha Kaivokseen.

Outokummun suurin yritys sekä liikevaihdoltaan että henkilöstömäärältään on aikaisemmin mainittu Outotec Turula. Yrityksen palveluksessa työskentelee noin 130 työntekijää. Outotec on johtava mineraalien ja metallien jalostusteknologian valmistaja. Outokummussa yrityksellä on Turulan laitevalmistusyksikkö, joka valmistaa kaivosteollisuuden koneita ja laitteita. Outokummun väestönkehitys kertoo, että kaupungin asukasluku on pienentynyt tasaisesti viime vuosina. Uuden palveluyrityksen perustaminen alueelle voi tästä johtuen olla haastavaa. Outokummun kaupunki on kuitenkin pyrkinyt kehittämään alueen matkailua ja se saattaakin tarjota uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

About Marcus Mohr