Blue Highway

By Marcus Mohr

heinäkuu 25, 2019

Kaikki ovat joskus nähneet värikkäitä kuvia Norjan vuonoilta, Ruotsin tuntureilta ja Suomen upeista vehreistä metsistä. Myös Venäjän upea luonto on houkutellut paikalle lukuisia valokuvaajia ja ihastelijoita. On hyvin todennäköistä, että nämä kuvat on otettu juuri Sinisen tien varrelta. Sinisen tien päällä kulkee vuosittain tuhansia turisteja ympäri maailman, ja toki myös sen varrella olevista maista. Esimerkiksi moni suomalainen valitsee matkakohteekseen Aasian ja Etelä-Euroopan sijasta Sinisen tien. Lue lisää!

Sininen tie

Idea valtatiestä, joka kulkisi pohjoismaiden halki, sai alkunsa 1950-luvulla. Yli kahdenkymmenen vuoden suunnittelun jälkeen Norjan Mo i Ranasta Ruotsin Storumanin, Lyckselen ja Uumajan kautta Suomen läpi kulkeva Sininen tie hyväksyttiin vihdoin eurooppalaiseksi valtatieksi, ja se on siitä lähtien ihastuttanut ihmisiä ympäri maailman. Sinistä tietä on kehittetty paljon, ja sitä voi kulkea nykyään oman auton lisäksi myös julkisilla, kuten busseilla ja lautoilla. Vuonna 1990 Sininen tie sai jatkoa myös Venäjän puolelle.

Upeita järvimaisemia, korkeita tuntureita ja satumaisia pikkukyliä

Sininen tie alkaa Norjasta Mo i Ranan kaupungista ja päättyy Venäjän Pudozhiin. Norjan puolella suosituimmat nähtävyydet ovatkin juuri vuonot, jollaisen pohjukassa tien alkukaupunki Mo i Ranakin sijaitsee. Ruotsin puolella nähtävyydet koostuvat lähinnä järvistä ja saaristosta, sekä pienistä kunnista, kuten aikaisemmin mainitusta Lyckselestä. Tien varrella on paljon erilaisia hotelleja, kylpylöitä, kauppakeskuksia, toreja, ravintoloita ja kyliä, joissa turistit voi nautiskella paikallisista antimista ja ostaa pieniä tuliaisia kotiin vietäväksi.

Suomen puolella tie kulkee Vaasasta Seinäjoen, Outokummun ja Joensuun kautta Venäjälle. Tunnetuimpia matkan varrella tehtäviä aktiviteetteja ovat tietenkin kesäaikaan kalastus ja talvella hiihtäminen, luistelu ja pilkkiminen. Matkan varrella on runsaasti erilaisia kaupunkeja, kuntia ja kyliä, joiden toimintaa pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Sinisen tien varrella on myös paljon hotelleja ja majataloja sekä historiallisia nähtävyyksiä, joista esimerkiksi Outokummussa kaivosmuseo ja itse vanhat kaivokset tunnetaan parhaiten. Myös Outokummun luostariristeilyt ovat tunnettuja.

About Marcus Mohr